19/12/09

5. TANCAMENT DE L’ASSIGNATURA I AVALUACIÓ

L’assignatura Interculturalitat i Educació ens ha ajudat a conèixer de primera mà els recursos que aporten les noves tecnologies en el procés d’ensenyament i aprenentatge.

L’eina d’escriure en un bloc és realment interessant. Ho podríem considerar com una mena de diari interactiu. Escrius el que penses i l’altra gent hi pot anar fent rèpliques. No obstant, potser ens ha faltat interaccionar més entre els diferents blocs.

Pel que fa el bloc és un recurs que dóna molt de joc: pots crear enllaços, penjar vídeos, fotos...
M’ha agradat com ha estat enfocada la PAC 4, el fet de fer-la transversal a través del bloc és un aspecte positiu. S’ha anat elaborant poc a poc a través de la reflexió final de cada PAC. Considero que el bloc ha servit per sintetitzar o acabar de reflexionar sobre el procés fet en cada treball. Aquest espai ha servit també per connectar els aprenentatges amb l’experiència personal de cadascú.

Les proves d’avaluació continuada (PACS) han ajudat a assolir els aprenentatges. L’assignatura s’ha pogut treballar la part teòrica a través de la pràctica, això ha fet que l’assignatura fos dinàmica. Desconeixia que eren les WebQuest, i el fet d’haver-ne elaborat una ha estat una tasca engrescadora i entenedora. Entenedora pel que fa el funcionament. A més l’elaboració d’aquesta ha obert una porta que jo no coneixia. És un recurs molt bo, i de ben segur que en un moment o altre l’aprofitaré dins les meves classes.

Una altra de les activitats era avaluar un recurs de la xarxa. El fet de buscar recursos dins l’àmbit de la interculturalitat ha fet que descobríssim molts portals que aporten experiències o activitats per poder-ho treballar a classe amb els nostres alumnes. Analitzar el recurs ha servit per fer un procés de reflexió sobre l’activitat i alhora, per fer un procés d’anàlisi i reflexió de tot allò que hem anat assolint durant el semestre. A més hem après a saber fer un ús crític i reflexiu dels recursos que tenim al nostre abast i conèixer diferents actituds i les seves conseqüències en el tractament de la diversitat.

Rellegint el bloc personal he pogut constatar l’evolució en els aprenentatge. Al principi hi havia confusió entre els termes de multiculturalitat i interculturalitat. A mesura que l’assignatura avançava els conceptes s’anaven fent cada vegada més entenedors. El debat va ser un espai interessant per compartir visions i anar aclarint dubtes. Sempre he pensat que els debats són eines interessants on es posa en joc l’experiència i els coneixements sobre el tema. Per tant, és un espai de reflexió i d’organització dels pensaments molt interessants. A més, el fet de compartir fa que la nostra visió sigui més àmplia i pots aprofundir sobre temes a través de les rèpliques dels companys.

Finalment dir, que valoro de forma positiva l’assignatura perquè en tot moment ha fomentat la reflexió i el diàleg en el treball, ens ha mostrat la potencialitat que tenen eines com el bloc o la Webquest i ha fomentat la interacció entre nosaltres a través del debat i els treballs en grup. Aquests últims han estat espais on hem pogut intercanviar vivències i experiències; i alhora ampliar una mica més els nostres coneixements sobre les noves tecnologies, la interculturalitat i els recursos educatius de la xarxa.
Desitjar-vos un Bon Nadal
i un Feliç 2010
ple d’alegria, felicitat,
noves il·lusions i
nous reptes .

12/12/09

4. AVALUACIÓ DE RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNIA

La WebQuest analitzada, On neixen els prejudicis?, la podem trobar en el següent enllaç http://phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_tabbed_w.php?d_actividad=3705&id_pagina=1. Vaig escollir aquest recurs perquè em va sembla molt interessant treballar el tema dels prejudicis des d’una vessant intercultural.

Un prejudici és una creença o valoració que hom fa de forma precipitada i sense base de certesa i que li influeix i li condiciona el punt de vista. La discriminació sorgeix quan un determinat individu o conducta és jutjat negativament per causa dels prejudicis i llavors rep un tracte diferent. Els prejudicis poden ser cognitius (i llavors distorsionen la realitat per percebre-la d'una determinada manera), afectius (lligats a allò que agrada, poden manifestar-se en el rebuig de determinats grups socials o conceptes sense un autèntic coneixement) i conatius, que porten a l'individu a actuar d'acord amb els seus valors o ideals. Sovint estan basats en estereotips. Els prejudicis són una conducta adaptativa, proporcionen una guia per al judici ràpida perquè no sempre es poden verificar tots els aspectes d'un assumpte abans de reaccionar-hi. És innat tenir prejudicis, però el contingut d'aquests és educativa, s'adquireixen per exemple d'altres persones i poden modificar-se (tot i que l'individu manifesta una especial resistència a desprendre's d'ells).

Aquesta WebQuest ens aporta unes activitat per poder treballar a l’aula amb l’objectiu de conèixer els prejudicis, i a partir d’aquí, com tenir conductes adequades a cada situació i evitar els prejudicis. Amb el procés plantejat es pretén elaborar una imatge de l'altre que ens porti a comprendre'l, a confiar, a comunicar-nos, a aproximar-nos i, en definitiva, a conviure obertament.

Els objectius de la WebQuest són:

1. Adquirir el concepte de prejudici.
2. Ser conscients dels prejudicis que envolten a les diferents cultures, i per tant, a la societat.
3. Educar per la igualtat i el respecte a la diversitat.
4. Reflexionar sobre els prejudicis quan aquests són motiu d’exclusió social.
5. Treballar en equip.

En la Webquest els alumnes desenvolupen les competències pròpies del currículum de Secundària. Pel que fa la metodologia és molt atractiva per l’alumnat, ja que combina les noves tecnologies amb el treball en grup. Dos aspectes que acostumen a agradar i que trenquen amb les classes on el professor ensenya i els alumnes escolten i agafen els apunts. És un procés constructiu de l’aprenentatge. El fet de treballar en petit grup afavoreix l’aprenentatge significatiu. Afavoreix aquest tipus d’aprenentatge perquè discuteixes els conceptes o dilemes proposats, cadascú raona el problema a la seva manera, les aportacions i el diàleg que s’estableix amb els diferents membres que formen el grup ajuden a fer aquest tipus d’aprenentatge i que puguin modificar la seva idea inicial, si aquesta no era correcta.

M’ha agradat analitzar aquest recurs i poder entrar en les diferents WebQuest que han realitzat els companys de l’aula. N’hi ha de molt interessants com la del grup de l’Irene Mata que s’anomena Un munt de colors. Trobo interessant les tasques que proposen amb l’objectiu de fomentar la revisió i el debat entre l’equip docent.


WEBQUEST, CULTURA DE LA PAU


http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_mondrian_w.php?id_actividad=5085&id_pagina=1 . Aquesta és la WebQuest que vaig realitzar juntament amb els meus companys, Caterina i David. L’objectiu del recurs que vam crear pretén formar un món a escala humana i en harmonia amb el planeta i els altres éssers vius. Estem parlant d’una manera de fer, de pensar i de sentir el món, en la qual no es nega l’existència de conflictes, sinó que, en reconèixer que n’hi ha, es busquen maneres creatives i no traumàtiques de resoldre’ls. També pretén crear les condicions per poder prevenir els conflictes, educar les persones i dotar-les d’eines per resoldre aquests conflictes d’una manera constructiva. La cultura de la pau entén els conflictes com una cosa connatural a l’espècie humana, i fins i tot els considera oportunitats de transformació, creixement, aprenentatge...

Realitzar aquesta WebQuest va ser un gran esforç, ja que primerament no havia treballat mai amb aquest recurs, i segon que ens vam trobar amb molts problemes tècnics a l’hora de crear la plantilla i penjar-la. No obstant, després d’haver-la realitzat estic satisfeta del resultat obtingut. Vam crear un recurs educatiu, atractiu i útil per treballar la cultura de la Pau. A més, em vaig endinsar en aquest món tant desconegut per a mi de les WebQuest i que considero que és una bona eina d’ensenyament i aprenentatge, i a més, molt motivadora pels alumnes.

28/11/09

3. SEGUIMENT I EVOLUCIÓ DE LA WEBQUEST



Fa dies que tenia feta l’entrada del bloc, però per problemes tècnics no l’he pogut penjar fins avui.

La Webquest que estem elaborant és sobre la cultura de la Pau. En aquests moments ens trobem en un punt una mica preocupant. Tenim molt clar de què parlem, de com ho volem fer, de quins objectius volem assolir, de quina realitat partim... El que realment ens va preocupar dies enrere és com podríem arribar a plasmar tot el contingut en una Webquest. Ens vam trobar amb molt problemes a l’hora de crear la pàgina. En aquest sentit vam dedicar moltes hores en crear la Webquest i després resultava que no hi havia manera de crear-la. Moltes hores perdudes...

Ara mateix ens trobem en un punt que ja la tenim gairebé feta. Gràcies al David, un membre del grup que està actualment vivint a Israel, finalment ha pogut crear la Webquest. Ara estem perfilant i modificant els últims detalls.

La nostra Webquest va dirigida a nois i noies de 2n d’ESO. La meva companya Caterina, treballa en alumnes d’aquesta edat i ens ha pogut suggerir idees, recursos, formes de treball... adequades per l’alumnat d’aquest nivell.

Com que el nostre company David està vivint a Israel, ens vam plantejar la idea d’una classe de 2n d’ESO amb alumnes de diverses procedències, no massa ben avinguts...

El nostre punt de partida és una alumna de la nostra aula, ha de marxar cap a Israel, ja que el seu pare és metge i ha trobat una feina bona en aquest país.

Partint d’aquest context, la professora d’aula decideix fer una Webquest de la Cultura per la Pau. Aquesta Webquest té dos objectius. El primer és no perdre el contacte amb la companya que marxa cap a Israel i el segon és poder unir i cohesionar el grup-classe a través de les activitats en grup.

La intenció de la professora és arribar a una bona convivència i forma uns grups de treball per tal que els seus membres puguin superar les diferències generades per les desigualats d’origen etnocultural i puguin posar tot l’esforç en un projecte comú: assolir els objectius que plantegen les activitats de la Webquest. Per assolir aquests objectius hauran de deixar de banda les desigualtats i poder arribar a uns acords a través del diàleg i el consens.

En la nostra Webquest és promou un model més interculturalista, ja que vol la interrelació de tots els membres del grup. Només interrelacionant entre ells podran assolir els objectius. En el cas que aquesta interrelació fos negativa, el grup entraria en conflicte i com a conseqüència seria molt difícil assolir els objectius del treball.

L’objectiu de la professora no es fomentar la diferència entre els alumnes, sinó la igualtat. Això s’aconsegueix amb l’ús de la tolerància com a valor regulador de les relacions entre grups. Està clar que parteix del conflicte com a element regulador del canvi. Podem afirmar que promou un model d’entesa cultural entenent que vol eradicar les conseqüències negatives del contacte entre cultures.

Crec que la nostra proposta correspon a un nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors. Cal pensar que és una aula on alguns alumnes no es poden ni veure.

Pel que fa l'organització del treball en l'elaboració de la Webquest: el treball en grup està sent molt enriquidor. Primerament perquè els tres membre venim de realitats diferents i aquest fet proporciona un enriquiment mutu. El segon, hem anat debatent i consensuant cada idea i proposta.

L’elaboració de la Webquest ha començat a partir d’un borrador estructurat on cadascú ha tingut i té la seva tasca a realitzar. Després en l’espai del grup cada membre ha pogut fer suggerències i canvis.

Ara que estem a la recta final de la nostra Webquest, podem dir que la nostra intenció ha estat des d’un primer moment crear una eina útil i per tant, poder dotar de coherència i ordre el nostre treball. Aquest objectiu parteix de la base que la proposta didàctica treballada ha de partir d’un objectiu i una visió interaccionista.

Tal com diu la meva companya Caterina : Treballar la diversitat a les aules no és gens fàcil, la realitat és molt més complexa, tot i això hem de posar el nostra granet de sorra per fer un món millor, on la Pau impregni a tots els països del planeta.

Us deixo amb un vídeo que només mirant-lo i escolatant-lo inspira la Pau, visualitzeu-lo i jutgeu vosaltres mateixos.

20/10/09

2. DEBAT

El debat m’ha semblat molt interessant, potser la seva durada ha estat excessiva, ja que en ocasions hem anat donant voltes a un mateix concepte. Però en definitiva penso que ha estat enriquidor pel fet de replantejar-nos diferents conceptes, formes de fer, estils educatius...

El tema del debat ha estat interessant, i la clau del de l’èxit de participació ha estat que la història dels dos professors ha agradat. Penso que ha agradat, perquè ha estat una situació propera per molts de nosaltres, ja que potser més d’un de nosaltres s’ha trobat en una situació similar.

El fet de crear la polèmica entre el Joel i la Berta a través d’uns jocs, el debat ha provocat un grau de participació altíssima ja que era un tema que incitava/motivava a parlar-ne. Per tant, el punt de partida ha estat molt bo per desenvolupar una bona reflexió envers la interculturalitat i tot el que envolta aquest concepte. A través del cas plantejat, s’han anat reflexionant sobre conceptes del mòdul: interculturalitat, multiculturalitat, identitat, etnocentrisme, cultura...

Personalment m’ha fet reflexionar sobre la meva experiència docent. M’he plantejat moltes preguntes, potser algunes sense respostes, però altres on m’he adonat que podria incloure més la interculturalitat a l’aula a través de les activitats del dia a dia. A més, a través de la discussió s’han donat idees de com tractar alguns temes: racisme, immigració...

Quan vaig veure els dos jocs del Joel, la meva primera impressió va ser pensar “quina bestialitat de joc”. Sóc del parer que podem treballar la interculturalitat a través de dilemes, jocs, role-playing... hi ha infinitat de recursos per poder provocar i motivar als alumnes, i continuo pensant que no cal recórrer a aquests tipus de jocs. No obstant, ara després del debat, entenc la posició del Joel davant d’aquests jocs. A través de les intervencions d’alguns companys, molt ben argumentades, m’han fet comprendre la forma de treballar del Joel: vol provocar als alumnes i fer-los reflexionar a través d’aquestes situacions límit.

Per altra banda, crec que la mala relació entre la Berta i el Joel no els portarà enlloc. Per tirar endavant un programa d’interculturalitat a l’escola cal una bona coordinació a nivell de professors. A més, cal impregnar el currículum d’interculturalitat, no només treballar la interculturalitat en algunes activitat programades per les sessions de tutoria. Cal que hi hagi una cultura d’escola ben definida per tirar endavant un programa com aquest.

Pel que fa l’informe, m’ha costat una mica elaborar-lo ja que considero que teníem poca informació sobre la Berta. Per altra banda, l’informe ha servit per fer un anàlisi i una reflexió profunda sobre el cas i aprofundir sobre els conceptes treballats en el mòdul.

26/9/09

INICI

Hola companys,

Quan érem petits ens agradava el primer dia d’escola per tornar-nos a retrobar amb els companys, fer noves amistats, aprendre nous continguts... han passat els anys i ara aquesta mateixa il·lusió torna aparèixer cada vegada que començo un semestre.

Interculturalitat i Educació, d’aquesta assignatura espero poder adquirir moltes estratègies per poder aplicar al dia a dia de l’escola.Vivim en un món on el conflicte és present a arreu. Des de les escoles hem de sembrar la base per poder canviar el conflicte entre civilitzacions. Com es fa això? Doncs impregnant el currículum d’interculturalitat.

La societat d’avui no es com la de fa deu o quinze anys enrere, però aquest fet no ens ha d’espantar. Hem de tenir facilitat d’adaptació, estratègies, recursos... que puguin facilitar tot aquest procés.Poder treballar des d’aquest bloc afavoreix l’aprenentatge, ja que reflexionar sobre les aportacions dels altres blocs incita al diàleg per intercanviar les diferents visions o punts de vista sobre el tema.

Us desitjo a tots un bon semestre!