26/9/11

AVALUACIÓ INICIAL


 

Qüestions de desenvolupament breu


1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
El progrés en el coneixement tecnològic i científic sí determina en gran mesura el progrés econòmic i social d’un país. Vivim en la societat de les noves tecnologies, quan més inversió fa un país en ciència i noves tecnologies més progrés econòmic té.  El món el mou pel avenços científics i tecnològics, qualsevol país que inverteixi en aquests aspectes té garantit, en gran mesura, el progrés econòmic i alhora social.
2. Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
No estic d’acord amb aquesta afirmació perquè la neutralitat ideològica no existeix. Tot ésser humà té ideologia, encara que la negui. Negar-la ja implica això.

3. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Cal tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació durant el procés d’ensenyament i/o aprenentatge. Tot i això, no és indispensable que estiguin present en tot el procés. No obstant és positiu fonamentar-les i utilitzar-les sempre que siguin una eina o recurs necessari i útil.

4. Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Les causes són els avenços científics i tecnològics. Aquests avenços han fet replantejar la forma d’ensenyar, la forma de comunicar-nos, les relacions socials, els hobbies... en definitiva la forma de viure. El que passa que molta gent encara no s’ha adaptat a aquests canvis (ja que han estat molts en pocs anys) i la gent necessita un procés d’adaptació, sobretot els més grans.

5. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa.
La Tecnologia Educativa és un recurs importantíssim a tenir en compte  en tot procés d’ensenyament i aprenentatge. L’objecte d’estudi de la Tecnologia Educativa és com aplicar-la dins de qualsevol procés d’ensenyament i aprenentatge.

6. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement .
Un llibre o un mestre que expliquen la formació d’un ésser viu és transmissió de coneixement. La construcció del coneixement és a partir del què sabem cercar més informació sobre un tema en el qual ens hem plantejat uns interrogants. Això és fa molt a les escoles a través dels Projectes (Primària), Crèdits de Síntesi (ESO) i treball de Recerca (Batxillerat). 

7. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
El context on es desenvolupa l’individu, el determina, i aquest és el punt de partida dels nous aprenentatges. És partir d’aquest context on la persona es desenvolupa i busca explicacions a través de l’experiència viscuda ens els diversos camps.

8. Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
Penso que alguna cosa de l’entorn UOC he adaptat a les meves necessitats com la de readreçar al correu a una altra compta on sempre consulto, la signatura del correu... Evidentment, crec que l’entorn dóna moltes possibilitat i potser no les estic aprofitant suficient. 

9. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
  • TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __8____
  • CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __7____
  • TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___10____
  • DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: _ 6____
  • CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __10___
  • DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __4___
  • TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ____6___
  • DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __6____
  • TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____7____
  • DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____9____
Mapa de conceptes

 

8 comentarios:

  1. uppssssss, m'has deix't gelada!!!
    Vols dir que es tan evident que el canvi tecnologic determina el canvi social???
    I les movilitats socials, i les inquietuds de les persones???
    Penso que moltes vegades son les nostres necessitats les que fan possibles els canvis tecnologics, Com ho veus

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

    ResponderEliminar
  3. Hola Núria,

    Crec que sí, que el canvi tecnològic influeix a la societat. Mira, un exemple clar, a veure què et sembla... fa uns 13 anys va esclatar el boom dels telèfons mòbils. A partir de llavors, la majoria de la població té mòbils. La revolució dels mòbils ha influeneciat a les persones, oi? Per tant, els canvis tecnològics influeixen directament a la societat.

    Continues pensar el mateix?

    Montse

    ResponderEliminar
  4. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  5. Bon dia Montse,

    quan llegeixo la pregunta "Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes", que has puntuat amb un 7; no deixo de pensar ... realment són necessàries? Quan temps fa que les TICs ronden pel món educatiu? Abans, de la seva existència bé que el professora ensenyava als seus alumnes, no? Per tant, ... tan necessàries són? o realment són "facilitadores"?
    Què en penses?

    ResponderEliminar
  6. Hola Pilar,

    Penso que en el moment que vivim avui dia, són necessàries utilitzar-les com a recurs i alhora transmetem la competència d'aprendre a aprendre. La societat d'avui viu envoltada de TIC's, per tant, des del camps educatiu no podem perdre la referència de les TIC's. Sí és cert que abans els mestres transmetien informació sense la necessitat d'utilitzar les TIC, però no les utilitzaven perquè no existien... Per altra banda, durant el segle xx el coneixement i la ciència evoluciona ràpidament i no tot es pot transmetre de l'escola, ja que és impossible. Per tant, hem de fer que els alumnes aprenguin a aprendre i el seu mitjà, ara mateix és per exemple utilitzar, més ben dit donar pautes per saber utilitzar les TIC per aprendre.

    Espero haver-te convençut... També crec que el paper del mestre en aquest aspecte és fonamental.

    Ho veus així?

    ResponderEliminar
  7. Hola Montse! Me n'alegro molt que t'hagi agradat el meu blog, és super senzill però ja aniré provant cosetes...Pel que fa a la teva opinió de que he puntuat molt baix que "El canvi tecnològic determina el canvi social", continuo pensant que un sis està bé. Un 9, per mi, és molt, perquè sí crec que les tecnologies provoquen canvis: ajuden a millorar la qualitat de vida, l'educació, la formació, l'accès a la cultura, a la informació, etc., però crec que això no vol dir que "determinin" un canvi social. Continuo sense estar d'acord amb tú. Una abraçada!

    ResponderEliminar
  8. Hola Montse!

    Parlant de mòbils i canvi social... mireu aquest enllaç:
    http://www.youtube.com/watch?desktop_uri=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DIt589QUr0vo%26feature%3Dshare&feature=share&v=It589QUr0vo&gl=GB

    És un monòleg titulat "Yo no tengo Iphone".

    A veure que us sembla??

    La veritat és que jo havia posat un 6 en aquest punt però després de veure això i reflexionar una mica potser canviaria la puntuació.

    ResponderEliminar